Muzeje ali galerijo lahko v današnjih časih obiščemo tudi seveda virtualno. Spodnjih 12 svetovno znanih muzejev vam ponuja obisk in oglede njihovih zbirk na daljavo:

Guggenheimov muzej, New York

Google vam omogoča, da se povzpnete na Guggenheimove znamenite spiralne stopnice, ne da bi zapustili udobje doma. Od tam se odpravite na sprehod do neverjetnih umetniških del iz impresionistične, postimpresionistične, moderne in sodobne dobe.

 

British Museum, London

Ta sloviti muzej v središču Londona virtualnim obiskovalcem omogoča, da si ogledajo Great Court s spektakularno stekleno streho ter odkrijejo, kje se skriva antični kamen iz Rosette in kje egipčanske mumije. Na virtualnem ogledu muzeja lahko tako najdete več sto artefaktov.

National Gallery of Art, Washington, D. C.

 

Slavni ameriški umetniški muzej ima na spletu na voljo za ogled dve razstavi. Prva je posvečena ameriški modi med letoma 1740 in 1895, druga pa je zbirka del nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja.

 

Musée d’Orsay, Pariz

Sprehodite se lahko tudi skozi priljubljeno galerijo, ki gosti na desetine znanih del francoskih umetnikov, ki so živeli in delovali med letoma 1848 in 1914. Med drugim poiščite umetnine Moneta, Cézanna in Gauguina.

 

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seul

V enega izmed bolj priljubljenih korejskih muzejev lahko zdaj vstopite od kjerkoli na svetu. Googlova virtualna tura vas bo popeljala skozi šest nadstropij sodobne korejske umetnosti in umetnosti z vsega sveta.

 

 

Pergamonmuseum, Berlin

Eden izmed največjih nemških muzejev je dom številnih starodavnih artefaktov, vključno z Ištarinimi vrati iz Babilona in seveda s Pergamonskim oltarjem.

 

Rijksmuseum, Amsterdam

Raziščite mojstrovine nizozemske zlate dobe, vključno z deli Vermeerja in Rembrandta. Google tudi za ta muzej ponuja turo, vi pa boste imeli občutek, da se po njem tudi v resnici sprehajate!

 

Van Goghov muzej, Amsterdam

Vsi, ki ste ljubitelji tragičnega, a genialnega slikarja, si lahko njegova dela zdaj ogledate od blizu, in sicer tako, da virtualno obiščete njegov muzej. To je največja zbirka umetniških del Vincenta van Gogha, ki vključuje več kot 200 slik, 500 risb in več kot 750 osebnih pisem.

Paul Getty Museum, Los Angeles

V tem kalifornijskem umetniškem muzeju lahko najdete evropske umetnine tudi iz 8. stoletja. Oglejte si ga s pomočjo virtualne ture in odkrijte ogromno zbirko slik, risb, kipov, rokopisov in fotografij.

 

Galerija Uffizi, Firence

V galeriji Uffizi vas čaka umetniška zbirka ene izmed najbolj znanih italijanskih družin, Medičejcev. Galerijo je leta 1560 posebej za Cosima I. Medičejskega zasnoval Giorgio Vasari, danes pa se lahko po njen (virtualno) sprehodite tudi vi!

MASP, São Paulo

Museu de Arte de São Paulo je neprofitni in prvi muzej sodobne umetnosti v Braziliji. Umetnine, postavljene na prozorne okvirje iz perspeksa, dajejo občutek, da v zraku preprosto lebdijo. Odpravite se na virtualno turo in si tudi sami privoščite pogled na to krasoto.

 

Museo Nacional de Antropología, Ciudad de México

Muzej, zgrajen leta 1964, se posveča arheologiji in zgodovini mehiške dediščine pred invazijo Špancev. Na voljo je 23 razstavnih prostorov, ki so napolnjeni s starodavnimi artefakti, med njimi jih je tudi nekaj iz civilizacije Majev.

 

Vsi priljubljeni muzeji in galerije še niso vključeni v projekt Google Arts & Culture, vendar so zato nekateri muzeji sami prevzeli pobudo in omogočajo spletne obiske. Kot poroča Fast Company, naj bi tudi Louvre na svoji spletni strani omogočal virtualne oglede.

vir: Ste doma in ne veste, kaj bi. V City magazine. Objavljeno na spletni strani https://citymagazine.si/clanek/ste-doma-in-ne-veste-kaj-bi-teh-12-svetovno-znanih-muzejev-ponuja-virtualen-ogled/[ponedeljek, 16.. 3. 2020, ob 8.30]

(Visited 419 times, 1 visits today)