1. Z branjem razvijamo svoje verbalne sposobnosti
  2. Branje izboljša naš fokus in koncentracijo!
  3. Bralci knjig imamo radi umetnost in pogosto spreminjamo svet na bolje.
  4. Branje spodbuja našo domišljijo
  5. Z branjem postajamo pametnejši
  6. Branje knjig nas naredi zanimive in privlačne
  7. Branje zmanjšuje stres
  8. Branje izboljšuje vaš spomin
  9. S pomočjo knjig se lahko spoznamo in na novo ustvarimo
  10. Branje knjig je zelo zabavno

  1. Z branjem razvijamo svoje verbalne sposobnosti

Čeprav nas samo branje ne bo naredilo dobrih govornikov, velja, da imajo bralci knjig bogatejši besedni zaklad, zato bodo lažje našli najboljši izraz za vse, kar želijo sporočiti drugim. Več knjig smo prebrali, bogatejši je naš besedni zaklad.

  1. Branje izboljša naš fokus in koncentracijo!

Za razliko od branja blogov in časopisnih novic bo knjiga od nas zahtevala več časa, fokusa in koncentracije. Če kulture branja knjig ne gojimo ravno od malega, je to na začetku lahko zahteven zalogaj. Da bi se lahko povsem posvetili knjigi, se moramo upreti vsem zunanjim dražljajem in se povsem potopiti v tekst. S pridobljeno pozornostjo se bomo sčasoma naučili krepiti njeno moč.

  1. Bralci knjig imamo radi umetnost in pogosto spreminjamo svet na bolje.

Nedavna študija je pokazala, da ljudje, ki radi berejo knjige, pogosteje zahajajo v muzeje in se udeležujejo koncertov. Kulturno naj bi se udejstvovali veliko pogosteje kot tisti, ki knjig ne berejo. A to še ni vse. Pravi bralci naj bi s tudi kar trikrat pogosteje od nebralcev pridružili prostovoljskim in dobrodelnim dejavnostim. Knjigoljubci so ne le aktivnejši člani naše družbe, ki jim je za stanje sveta še kako mar, temveč so tudi družbeno precej bolj kritični in dobronamerni.

  1. Branje spodbuja našo domišljijo

Omejeni smo samo toliko, kolikor je omejena naša domišljija. Prav to nas o nas, življenju in svetu učijo knjige. V stiku z razmišljanjem in mnenji drugih ljudi v lastnem umu premikamo meje možnega. Ko beremo o nam neznanih, tujih krajih, naš um sam ustvari bogastvo domišljijskih slik, namesto da bi v spomin zgolj shranil slike z malih ekranov. Domišljija in ustvarjalnost našega uma se tako še krepi.

  1. Z branjem postajamo pametnejši

Knjige so prava zakladnica podatkov in novih znanj ter so veliko cenejše od tečajev in izobraževanj. Branje knjig ponuja priložnost, da osvojimo velike količine izsledkov aktualnih znanstvenih raziskav v relativno kratkem času. Ena od nedavnih raziskav kaže, da zelo strastni bralci kažejo široko razgledanost glede tega, kako delujejo stvari in sistemi, pa tudi kdo je kdo in kaj ta človek počne. Branje knjig naj bi bilo tudi statistično tesno povezano z akademskimi uspehi.

  1. Branje knjig nas naredi zanimive in privlačne

Ker z branjem knjig postajamo inteligentnejši, skladno s tem postajamo tudi bolj zanimivi in privlačni. Tako v akademskih kot zasebnih krogih vam bodo še kako prav prišli podatki iz vseh mogočih virov, ki smo jih mimogrede osvojili med branjem knjig. Sposobni bomo sodelovati v zanimivih pogovorih z drugimi in celo prevzeti vajeti takšnih pogovorov. V komunikacijo bomo znali pritegniti širok spekter ljudi. Tako bomo izboljšali svoje znanje in retorične veščine.

  1. Branje zmanjšuje stres

Neka študija je pokazala in dokazala, da branje znatno zmanjšuje raven stresa. Vse, kar mora posameznik storiti, je, da vzame v roke knjigo in v tišini bere. Že po 6 minutah takšne dejavnosti so znanstveniki izmerili upočasnjen srčni utrip in sproščanje mišičnih tenzij.

  1. Branje izboljšuje vaš spomin

Med branjem imamo običajno več časa, da o prebranem tudi razmišljamo. Branje knjig namreč ponuja možnost, da se sredi aktivnosti ustavimo in zadeve premislimo, česar med ogledom filma ali med poslušanjem glasbe ne počnemo. Med koristi branja knjig lahko pripišemo še izboljšanje spominskih aktivnosti in učenja novih veščin.

  1. S pomočjo knjig se lahko spoznamo in na novo ustvarimo

Če knjige beremo počasi, zlagoma, z veliko ljubezni in odprtosti, lahko v sebi odkrijemo dotlej neznane izvire humorja, domišljije in osebne pristnosti. Z branjem lahko na novo definiramo sebi lasten občutek intimnosti in našo zavest ozdravimo bolečine. S pomočjo knjig lahko odkrijemo svoj pravi jaz. To nam omogočijo tudi različne življenjske zgodbe, ki jih drugače kot skozi branje nikoli ne bi imeli priložnost izkusiti. Z njimi spoznavamo drugačne življenjske perspektive. Knjige so najboljša bližnjica do popolne osebnostne preobrazbe.

  1. Branje knjig je zelo zabavno

Branje je tudi zabavno, saj je ob bralcu primerni knjigi zanj kratkočasno in zanimivo. Zato se ne bojmo prepustiti dogodivščini branja, ki nas ne bo razočarala.

 

Vir: Zakaj je za vas dobro, da berete knjigo. Obljavljeno na https://govorise.metropolitan.si/zanimivosti/10-razlogov-zakaj-je-za-vas-dobro-da-berete-knjige/, dne 23.3.2020 ob 7.20

(Visited 625 times, 1 visits today)