31. oktober je v Sloveniji dan reformacije, praznik in dela prost dan, s katerim obeležimo spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju. Slovenci hkrati obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. Zaradi epidemije koronavirusa bo letošnja osrednja proslava potekala kot televizijski dogodek.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, tudi na slovensko književnost. V tem času je nastala prva knjiga v slovenskem jeziku – Katekizem, ki jo je napisal Primož Trubar, s tem je slovenščina postala knjižni jezik.

Letos mineva tudi 500 let od rojstva Adama Bohoriča, avtorja prve slovenske slovnice. S Primožem Trubarjem sta si podobna po skrbi za osnovno izobrazbo in za izobraževanje prihodnjih pridigarjev. Oba sta slutila, da bo le pravilno načrtovana izobrazba utrdila novo vero med Slovenci. Adam Bohorič je bil doma blizu Brestanice pri Krškem, zato 500-letnico njegovega rojstva obeležujejo z Bohoričevim letom.

Življenje in delo Primoža Trubarja (oddaja Infodrom 2013)

Primož Trubar (oddaja Infodrom 2019)

Zgodba Primoža Trubarja

Firbcologi spoznavajo avtorja 1. slovenske knjige

Abecednik (50 knjig, ki so nas napisale)

Zanimivosti o Primožu Trubarju – serija kratkih filmov Pogledi na Trubarja

(Visited 58 times, 1 visits today)