Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
9. februarja 1871 se je rodil  Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Umrl je 2. junija 1962 v Ljubljani. 

150. obletnice rojstva našega velikega rojaka so se spomnili tudi na radiu Val 202. “Dne 8. februarja se je Prešeren poslovil od trpljenja polnega življenja, na današnji dan 9. februarja sem pa jaz, njegov daljni sorodnik in rojak, prijokal na svet.” Tako je za svoj 84. rojstni dan poslušalce Radia Slovenija nagovoril Fran Saleški Finžgar. Celoten prispevek, ki ga je pripravila novinarka Veronika Gnezda, si lahko pogledate na tej povezavi.

Vabljeni k branju njegovih del na portalu Digitalne knjižnice Slovenije in na ogled razstave Finžgar in Plečnik: prijateljstvo brez meja v Plečnikovi hiši.

Preberite današnji prispevek na portalu MMC.

Rodil se je v Doslovčah pri Breznici na Gorenjskem, v družini kajžarja in krojača. Doma se je reklo »Pri Dolencu«. Ljudsko šolo je obiskoval najprej v domači vasi na Breznici, nato v Radovljici, gimnazijo pa v Ljubljani. Novo mašo je imel 5. avgusta 1894. Po študiju bogoslovja je leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici. Službeni kraji so se hitro menjavali (Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem, Škofja Loka). V letih 1900 do 1902 je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, potem je  postal župnik v Želimljah pri Igu, leta 1908 v Sori in leta 1918 v Trnovem v Ljubljani. Kjer koli je služboval, je pomagal tudi pri gospodarskih zadevah in postal duša kulturnega življenja. Bil je kulturnik, predsednik Nove založbe, tajnik in urednik pri Mohorjevi družbi in urednik Mladike. Po upokojitvi 1936 je živel v Ljubljani. Kupil si je hišo na Mirju, v trnovski župniji. Tik pred koncem vojne mu je bomba uničila hišo, njega pa kar precej ranila. 

Vir:

9. februarja 1871 se je rodil Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Objavljeno na spletni strani https://www.kamra.si/novice/item/9-februarja-1871-se-je-rodil-fran-saleski-finzgar-duhovnik-slovenski-pisatelj-dramatik-in-prevajalec.html, dne 9. 2. 2021 ob 6.01.

(Visited 26 times, 1 visits today)