Leto 2021 je razglašeno za Jurčičevo leto v počastitev 140. obletnice smrti Josipa Jurčiča (4. 3. 1844–3. 5. 1881), slovenskega pisatelja, pesnika in časnikarja, avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je bil ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb druge polovice 19. stoletja. Prihodnje leto bo minilo 160 let, odkar je kot sedemnajstletnik napisal Pripovedko o beli kači, 140 let od izida romana Rokovnjači in tudi od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom.

Z branjem članka Josip Jurčič – v marsičem prvi, objavljenega v Delu ob letošnjem kulturnem prazniku, se spomnimo, kdo je Josip Jurčič in s čim se je zapisal v slovensko zgodovino in literaturo.

Na spletni strani Prijetno domače najdete program Jurčičevega leta, zanimive informacije in predstavitve Jurčičeve domačije ter seznam aktualnih informacij.

Knjižnica Ivančna Gorica je z Jurčičevo rojstno Muljavo v srcu dogajanja Jurčičevega leta 2021. Pripravili so bogata gradiva, ki jih objavljajo na spletni strani Jurčičevo leto 2021 . Vabljeni k pregledu zanimivih prispevkov in k njihovemu deljenju. Njihov slogan je namreč “Jurčič nas povezuje”. Vabijo vas tudi na Jurčičev pohod od Višnje Gore do Muljave, na katerem si prek čipov ogledate 5 JJ odlomkov, ki jih berejo slovenski igralci in si ogledate Jurčičevo domačijo na cilju. Za dodatne informacije lahko pokličete v Knjižnico Ivančna Gorica 031 707 978 ali tukaj Turizem Ivančna Gorica .

Kam vse je Josipa vodila življenjska pot, izveste v prispevku Josip Jurčič, ki je objavljen na spletni strani literarnega atlasa Ljubljane.

(Visited 47 times, 1 visits today)