»Življenje sámo je najlepša pravljica,« je zapisal Hans Christian Andersen, čigar pravljice poznajo otroci po celem svetu.

Veliki pravljičar (rojen 2. aprila 1805 v Odenseju, umrl 4. avgusta 1875 v Københavnu) je svoje življenje živel kot svojevrstno pravljico. Iz njegovega življenja je znanih kar nekaj zanimivosti. Rad se je recimo bahal pred sošolci, da je modre krvi, zamenjan otrok plemiškega porekla. Celo življenje si je želel biti kralj in se je zato tudi podpisoval Kralj Christian IX. Živel je v revni družini: oče je bil čevljar, mati perica. Že kot otrok se je raje zabaval z lutkami in z njimi uprizarjal predstave, kot da bi hodil v šolo. Po očetovi smrti, star štirinajst let, je odšel v neznani svet, kjer se je kljub mladosti dobro znašel in postal slaven. Andersenova neizmerna domišljija ni poznala meje med nebom in zemljo, jasno pa je začrtala mejo med tem, kar je dobro in kar je zlo. Izdal je več kot 70 knjig za odrasle in otroke, napisal je tudi več kot 150 pravljic,ki so prevedene v mnoge jezike in zato svetovno znane.

Ob svetovnem dnevu knjig za otroke vas v spletni knjižnici šolske knjižnice čakajo zanimivi izzivi za vedoželjne učence. Geslo pa že poznate 😉

Vir: Hans Christian Andersen. Objavljeno na spletni strani https://www.mladinska.com/avtorji/hans-christian-andersen, dne 1. 4. 2021, ob 6.10.

(Visited 100 times, 1 visits today)