Z OŠ Milana Langa iz Bregane na Hrvaškem smo učenci 5. c in 5. Č letos sodelovali v projektu Branje brez meja. Za zadnje domače branje so prebrali knjigo hrvaške avtorice Ivane Brlić Mažuranić Čudovite prigode vajenca Hlapiča. Po branju so imeli veliko različnih poustvarjalnih dejavnosti. Hrvaški četrtošolci so prebrali zgodbo Moj dežnik je lahko balon avtorice Ele Peroci.

Delo smo zaključili z virtualnim srečanjem na Zoomu, kjer smo se predstavili in izmenjali svoje utrinke opravljenega dela. Petošolci so predstavili našo šolo in naš kraj, svoje poustvarjalno delo po branju knjige, zapeli so Hlapičevo pesmico in recitirali kratek odlomek. Učiteljica Simona je za par minut postala pisateljica Ivana, ki je učence nagovorila v hrvaškem jeziku. Ogledali smo si videoposnetek, ki so ga pripravili četrtošolci OŠ Milana Langa. Zelo so se potrudili, saj so ga posneli v slovenščini. Videli smo čudovito okolico njihove šole in potok, ki teče tik ob meji Slovenije s Hrvaško. Na koncu smo prisluhnili posnetku igranja na harmoniko Patrika iz 5. c in se z dobrimi željami poslovili. Hrvaškim učencem kar malce zavidamo, saj imajo jutri zadnji šolski dan v tem šolskem letu.

Raje bi se sicer srečali v živo, čeprav je bilo tudi virtualno srečanje, navkljub tehničnim zadregam, poučno in zanimivo. Odločili smo se, da bomo naslednje leto spet sodelovali.

(Visited 19 times, 1 visits today)