Od leta 1966 po predlogu Unesca 8. septembra zaznamujemo mednarodni dan pismenosti. Letos je zaradi vse pogostejše rabe več jezikov v vsakdanjem življenju v ospredju večjezičnost, dan pa je solidarnostno navezan tudi na leto avtohtonih jezikov.

Pismenost je sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Mednarodni dan pismenosti vsako leto znova opominja, da je kljub razvoju v več državah stopnja pismenosti še vedno nizka. V Sloveniji bo mednarodni dan pismenosti uvod v Nacionalni mesec skupnega branja.

V letošnji poslanici ob svetovnem dnevu pismenosti je generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay opomnila, da danes na svetu obstaja okoli 7000 živih jezikov. Jezik za posameznika predstavlja orodje za komunikacijo, vseživljenjsko učenje in vključenost v družbo ter v delovno okolje. Jezik je po njenih besedah tudi tesno povezan z identiteto, kulturo, svetovnimi nazori in izkustvenimi sistemi. Meni, da je vključevanje jezikovne raznolikosti v razvoj pismenosti pomembno za vzpostavitev vključujočih družb, ki spoštujejo raznolikost in različnost. Danes je večjezičnost zaradi vse večje mobilnosti posameznikov in vsenavzočnih komunikacijskih poteh vse pogosteje del vsakdanjega življenja. Temu sledi tudi razmah mednarodnih pogovorov, ki jih označuje raba svetovnih jezikov, kot so angleščina, ruščina in kitajščina, medtem ko so številni avtohtoni jeziki ter jeziki določenih, tudi marginaliziranih, družb ob tem vse bolj ogroženi.

V kontekstu pismenosti je Audrey Azoulay prepoznala potrebo, da se pismenost najprej utrjuje v maternem jeziku, šele nato pa naj se izboljšanje pismenosti gradi v drugem tujem oziroma enem od svetovnih jezikov.

Direktorica Unesca je še opomnila, da še danes 40 odstotkov ljudi na svetu nima dostopa do izobraževanja v jeziku, ki ga govorijo ali razumejo, zato še vedno prepoznava potrebo za izboljšanje pismenosti najranljivejših jezikovnih in družbenih skupin z vzpostavitvijo jezikovno in kulturno relevantnih politik in praks.

Mednarodni dan pismenosti bodo po svetu proslavili s številnimi dogodki. Glavni bo v Parizu, kjer bo v ponedeljek potekala konferenca, posvečena letošnji krovni temi Pismenost in večjezičnost. “Mednarodni dan pismenosti bo priložnost za razmislek o področjih pismenosti in večjezičnosti ob raziskovanju aktualnih trendov in dognanj iz celovite in interdisciplinarne perspektive,” so zapisali pri Unescu. V sklopu konference bodo petim lavreatom izročili tudi Unescove nagrade za dosežke na področju pismenosti.

V Sloveniji se bo na dan pismenosti začel drugi Nacionalni mesec skupnega branja, ki bo potekal do 13. oktobra, ko se bo sklenil tudi Teden otroka. Z njim se organizatorji pridružujejo evropski bralni kampanji EURead (Evropa bere), ki povezuje bralne dejavnosti po vsej Evropi zato, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu.

Na naši šoli na dan pismenosti v okviru gostujoče razstave Pot knjige gostimo mladinskega pisatelja Žiga X Gombača.

(Visited 32 times, 1 visits today)