Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.

 

8. Teden pisanja z roko bo potekal med 23. in 27. januarjem 2023. Njegova nosilna tema je Mislim tiho, pišem počasi.

S tednom pisanja se ozavešča pomen ohranjanja pisanja z roko in se spodbuja čitljivo, tekoče in “lepo” pisanje. Organizira ga Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. Osrednje teme projekta so vsako leto vnaprej določene.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Samo pri pisanju z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se lahko odločimo, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko.

(Visited 21 times, 1 visits today)