V torek, 28. maja 2024, smo imeli novo dogodivščino v okviru mednarodnega slovensko-hrvaškega projekta Branje ne pozna meja / Čitanje ne poznaje granice, v katerem že četrto leto sodelujemo s partnersko šolo OŠ Milana Langa Bregana. Osnovni namen projekta je spodbujanje branja in razvijanje bralne pismenosti. Sodelujemo slovenske in hrvaške šole, katerih učenci, vključeni v projekt, prebirajo dela slovenskih in hrvaških avtorjev v prevodu. Ob koncu šolskega leta ena od partnerskih šol organizira zaključno srečanje, na katerem učenci predstavijo prebrano knjigo in avtorja, svojo šolo ter kraj, iz katerega prihajajo.  Tako spoznavajo kulturo ter običaje sosednje države.

Učenci in učitelji naše partnerske šole so nas obiskali lani. Utrinke si lahko pogledate tukaj. Letos smo jih vrnili obisk in tako prvič obiskali hrvaško OŠ Milana Langa v Bregani. Vsi sodelujoči (petošolci, šestošolke in devetošolke in mentorji) smo se odpravili na celodnevni obisk, na katerem smo skupaj izvedli zaključno prireditev našega bralnega projekta, si ogledali partnersko šolo, bližnjo jamo in se s sovrstniki preizkusili na športnem poligonu. Za zaključno prireditev smo pripravili pester program – petošolci so se predstavili s plesnim, pevskim in deklamacijskim nastopom, šestošolke so zaigrale dramatizacijo zgodbe Striborov gozd, devetošolke so naredile animacijo iste knjižne predloge. Tudi gostitelji so svoje delo predstavili z različnimi točkami po knjižnih predlogah slovenskih avtorjev.

Po kosilu smo si ogledali šolo in izvedeli veliko novega:

  • Naši sovrstniki pouk obiskujejo v dveh turnusih, torej vsakih štirinajst dni pouk zaključujejo po 19. uri zvečer.
  • Na šoli se slovenščine učijo kot drugega jezika.
  • Učenci predmetne stopnje ob prihodu v učilnico odložijo svoj mobitel v predalček za telefone, kjer jih počaka do konca ure.
  • Vsak mesec preberejo vsaj eno knjigo.
  • Imajo štiri obvezna domača branja
  • Veliko pouka imajo zunaj v učilnici na prostem.

Čeprav nam jo je vreme malce zagodlo, smo se hitro preoblekli in nadaljevali z ogledom bližnje kraške jame in medvstniškimi športnimi igrami. Gostitelji so zelo dobro poskrbeli za nas, marsikaj novega smo izvedeli in se tudi zabavali. Že sedaj se veselimo našega srečanja čez eno leto.

(Visited 71 times, 1 visits today)