Svetovni dan gledališča obeležujemo že od leta 1962, ko je pobudo zanj dal Mednarodni gledališki inštitut (International Theatre Institute – ITI). 27. marec je bil izbran zaradi otvoritve Gledališča Narodov v Parizu, ki se je zgodilo prav tega dne. Od takrat vsako leto na 27. marec povsod po svetu organizirajo razne mednarodne ali nacionalne dogodke.

Letos so odpovedane vse gledališke predstave, zato na svetovni dan gledališča ne bo mogoče doživeti klasične gledališke izkušnje v gledaliških prostorih. Kljub temu pa je mogoče, da si nekatere gledališke predstave v času epidemije ogledate preko spleta.

Takšno možnost nam je  ponudilo Lutkovno gledališče Ljubljana, ki ima na spletni strani objavljenih več posnetkov celotnih predstav za otroke in tudi za odrasle. Mestno gledališče Ljubljana na svojem YouTube kanalu sproti objavlja posnetke preteklih predstav. Tudi eksperimentalno gledališče Glej v Ljubljani gledalcem ponuja ogled njihovih predstav preko spletne strani Vimeo. Do posnetkov predstav in najnovejših informacij lahko dostopamo  preko spletnih straneh vseh slovenskih gledališč ali preko njihovih socialnih omrežij.

(Visited 107 times, 1 visits today)