Začenja se teden pisanja z roko 2022

Pred nami je Teden pisanja z roko (17.1.-21.1. 2022), vseslovenski projekt, ki ga Društvo Radi pišemo z roko organizira že sedmič. Namen je ozaveščati splošno in strokovno javnost o pomenu ohranjanja pisanja z roko. To je še posebej pomembno v času, ko je digitalno pisanje, tj. tipkanje na tipkovnice računalnikov, mobilnih telefonov iPadov in drugih naprav, preplavilo pisno sporazumevanje in ko je branje z ekranov pogosto naša prevladujoča dnevna aktivnost. Teden pisanja z roko podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in nekatera uspešna slovenska podjetja. Vključenih bo rekordnih 321 šol in drugih ustanov s prek 50.000 udeleženci.

Letošnja osrednja tema je Pišemo z roko, ker…, torej bomo ozaveščali prednosti pisanja z roko. Pisanje z roko

je izvirna človekova aktivnost. Nihče na svetu ne piše tako kot vi;
omogoča boljše pomnjenje in branje,
z njim izražamo večje spoštovanje, saj namenimo prejemniku sporočila več časa in pozornosti,
izboljšujemo fine motorične spretnosti,
lažje generiramo ideje,
angažirana so druga možganska področja kot pri tipkanju.
omogoča dolgotrajnejšo pozornost.
Vsako leto izberemo med uglednimi osebnosti tri, ki podpirajo pisanje z roko. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so: pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret. Njihove rokopise lahko opazujemo na priložnostih plakatih, ki so umeščeni v šolah in drugih sodelujočih ustanovah.

Teden pisanja z roko vodijo v posameznih ustanovah koordinatorji, ki ob koncu izdelajo poročilo o izvedenih aktivnostih. Društvo vsa prejeta poročila oblikuje v Zbornik, kjer si je mogoče ogledati domišljijske in ustvarjalne razsežnosti vseh sodelujočih.

V šolah bodo v tem tednu spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, še posebej pisano pisavo. Na socialnih omrežjih bodo objavljali svoje rokopise: ‘To je moja pisava, je izvirna in neponovljiva’ in se podpisali. Zbirali bodo pisave znanih osebnosti in obravnavali zanimive pisave, npr. zelo velike, majhne, enostavne, okrašene, z velikimi zankami, okroglimi pikami, ipd. Spoznavali bodo pisave svojih učiteljev in poskusili uganiti, kdo je kdo. Eni se bodo preizkusili v preiskavah pisav, drugi se bodo prelevili v grafologe in s pomočjo vodiča ugotavljali, kaj razkriva pisava o ljudeh. Sodelovali bodo v nagradni igri, kjer bodo izdelovali video in/ali plakat o prednostih pisanja z roko.

Tudi vi se lahko vključite v Teden pisanja z roko 2022. Napišite kakšno lepo misel, fotografirajte rokopis in ga objavite s pripisom: Rad(a) pišem z roko.

(Visited 23 times, 1 visits today)