Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. aprila po celem svetu praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

»Nekoč je živel zmaj, ki je mestu grozil z ognjem in uničenjem. Da bi ohranil mesto in mir, se je kralj z zmajem dogovoril, da mu bodo vsak dan žrtvovali novo dekle. Nato pa je prišel dan, ko bi mu morali žrtvovati kraljično. K sreči je prav tisti dan prišel v mesto pogumen vitez Jurij, ubil je zmaja in rešil kraljično ter mesto pred uničenjem. Iz krvi ubitega zmaja je zrasla čudovita rdeča vrtnica, ki jo je vitez poklonil kraljični v znamenje ljubezni.«

Tako pravi katalonska legenda, s katero je zaživela tradicija, da si na 23. april, ko goduje  sv. Jurij, podarjajo knjige in vrtnice. Fant svojemu dekletu podari vrtnico, ki je simbol ljubezni, dekle pa njemu knjigo, ki simbolizira kulturo. V Barceloni tako na ta dan praznujejo t. i. Sant Jordi (sv. Jurij) – dan ljubezni in književnosti.

Prav tako se na ta dan obeležujeta obletnici smrti dveh mojstrov peresa, Miguela de Cervantesa in Williama Shakespearja, zato je UNESCO leta 1996 po katalonskem vzoru 23. april razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, s katerim skuša spodbujati branje, še posebej med mladimi. Hkrati se spomnimo na vse, ki so s svojimi edinstvenimi knjižnimi deli pomagali pri napredku družbe in kulture. Na ta dan po vsem svetu praznujemo vsi, ki se zavedamo moči literature.

Praznujemo tudi v Sloveniji, saj je bila knjiga, napisana v slovenskem jeziku, vedno najmočnejše orožje. Knjige nas učijo spoštovati lastne korenine in kulturo drugih narodov.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Komentarji so izklopljeni za Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Uvrščeno v Novice

Komentiranje je onemogočeno.