V četrtek, 19. 10. 2023, sva se knjižničarka Andreja in učiteljica Katarina z Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS odpeljali na štiridnevno strokovno potepanje po Nemčiji. Najprej smo se ustavili v Münchnu v Internationale Jugendbibliothek, International Youth Library, ki je največja mednarodna mladinska knjižnica na svetu.

oznorCOQR

Slika 1 of 23

Po 2. svetovni vojni je judovska pisateljica otroških knjig in novinarka Jella Lepman v vili v središču Münchna ustanovila knjižnico otroške in mladinske literature. Želela je namreč pomagati v vojni travmatiziranim otrokom in mladostnikom. Obiskovalcev ni premamila s čokolado in žvečilnimi gumiji, ampak s hrano za njihove misli. Mednarodne založbe je prosila za knjižne donacije in tako zbrala 4000 otroških knjig iz 14 držav. Julija 1946 so bile razstavljene v münchenskem umetnostnem muzeju na »Mednarodni razstavi mladinske književnosti«. Ob tej razstavi se je porodila ideja o ustanovitvi Mednarodne mladinske knjižnice, ki je za otroke in mladostnike povojnega časa kmalu postala nekakšna oaza duševne in duhovne svobode. Tu so lahko brali tuje knjige, ki so še vedno prihajale kot donacije s celega sveta, se pogovarjali o novostih v knjižnih klubih, Ferdinand Steidle …

Zaposleni so posebej za nas pripravili prijeten in zanimiv ogled, na katerem nam je bilo v veselje tudi odkrivanje del slovenskih avtorjev na knjižnih policah.

Pot smo nadaljevali proti Frankfurtu, kjer nas je že pričakoval 75. Frankfurter Buchmesse. Letos je imela Slovenija na njem prav posebno vlogo. Bila je namreč častna gostja, ki je na svojih  stojnicah in v slovenskem paviljonu ponosno razstavljala mnoga dela slovenskih avtorjev. Za slogan so izbrali pomenljivo besedno zvezo SATOVJE BESED, v okviru katerega se je zvrstilo preko 250 dogodkov na sejmu in tudi izven njega. Gostje na dogodkih so bili slovenski avtorji, ki so v zanimivih pogovorih z nemškimi moderatorji predstavili svoja dela in slovensko književnost. Če naštejemo samo tiste, ki smo jim lahko prisluhnili v času našega obiska: Drago Jančarju, Ana Marwan, Aleksander Čeferin, Žiga X Gombač, Miha Mazzini, Miha Kovač, Ana Pepelnik, Maja Haderlap, Maja Kastelic, Boris A. Novak, Stanka Hrastelj, Barbara Korun, Cvetka Lipuš, Brane Mozetič, Gregor Podlogar, Uroš Prah …

Knjižni sejem bil je živahen, pisan, bogat, ogromen … Tjaša Urankar z Javne agencije za knjigo RS nas je prijazno pospremila do stojnice JAK-a, kjer so nas pričakale razstavljene knjige slovenskih avtorjev, ilustracije slovenskih ilustratorjev in zanimivi promocijski materiali. Tudi njihova direktorica Katja Stergar si je vzela čas za našo skupino in nam razkazala slovenski paviljon. Ponosni smo opazovali, kaj vse lahko pokažemo Slovenci – toliko lepih knjig, čudovitih ilustracij in zanimivih dogodkov z avtorji … Obiskovalci so z zanimanjem obiskovali slovenske stojnice, dogodke s slovenskimi avtorji in okušali slovenske kulinarične dobrote.

Zvečer sva obiskali literarni dogodek, na katerem je bila predstavljena novoizdana nemško-slovenska antologija sodobnih pesmi. Slovenska poezija je v slovenščini in nemščini ob glasbeni spremljavi Tomaža Groma napolnila Romanfabrik in naša srca. Slovenci upravičeno veljamo za narod pesnikov.

75_Frankfurter-Buchmesse-19

Slika 1 of 24

Obiskali sva seveda tudi staro mestno jedro Frankfurta, se sprehodili po bregu reke Majne, se posladkali z slavnim jabolčnim zavitkom z vanilijevo kremo in odžejali z jabolčnikom, še celo z frankurdskim znamenitim velotaksijem sva se zapeljali …

Navdušeni sva obiskom knjižnega sejma v Frankfurtu in nad gostovanjem Slovenije na njem. Veseli sva, da sva ga obiskali z Društvom Bralne značka Slovenije – ZPMS, ki sva ji hvaležni za odlično organizirano strokovno potepanje.

(Visited 26 times, 1 visits today)