Oktober je bil v naši šolski knjižnici res živahen. Vas zanima, kaj vse se je dogajalo v Mostah? No, pa poglejmo …

image-1

Slika 1 of 3

1. razred 

Društvo bralna značka Slovenije je vsem slovenskim prvošolcem podarilo knjigo Hiša Selivka, avtorja Marka Kravosa. Knjižničarka je v knjižnici vsak oddelek posebej sprejela, jim prebrala zgodbo, nato so ustvarjali. Vsak učenec je porisal eno opeko. Vse te opeke so nalepili na prej pripravljeno hišico. Tako je naša hiša polepšana in bo do konca oktobra visela v knjižnici na ogled. Vsak učenec je po opravljeni dejavnosti v dar prejel knjigo. 

Slepi in slabovidni v knjižnici

Za prvošolce je bila organizirana tudi dejavnost, kjer so spoznavali svet slepih in slabovidnih. Dejavnost je potekala eno šolsko uro in je bila izvedena v knjižnici. Učenci so spoznali Braillovo pisavo, se sami preizkusili v njej, tipali  – brali knjigo za slepe ter se s palico podali mimo ovir. Preizkusili so se tudi na čutni poti, s tipnim in slušnim spominom. Vsem prvošolcem je bila dejavnost všeč, saj če bi lahko, bi z njo nadaljevali cel dan. 

mde

Slika 1 of 7

2. razred in 3. razred: 

V knjižnici smo barvali pripravljene knjižne kazalke. Naučili smo se, kaj bralna kazalka sploh je in kako se jo uporablja. Učenci so bili veseli, da so dokončali svoje unikatne pripomočke za branje. Po ustvarjanju so prosto brali, tudi v bralnem šotoru.  

3. razred: Bralni vlak 

Učenci tretjih razredov je knjižničarka povabila k sodelovanju pri bralnem vlaku. To je zabavno družinsko tekmovanje, s katerim se spodbuja branje v družini. Organizira ga založba Sodobnost. Na njihovi spletni strani se lahko vsak par bralcev prijavi za svoj bralni vlakec. Sestavljati ga morata en odrasel bralec (mama, oče, dedek, teta…) in otrok. Vsako prebrano knjigo vpišeta v bralni vagon. Igro bodo na založbi popestrili z raznimi kvizi, izzivi in nagradami. S predstavitvijo te dejavnosti v šolski knjižnici spodbujamo družinsko branje, saj vemo, da “bralec se ne rodiš, bralec postaneš v naročju svojih staršev.” (Daniel Pennac)

bralni-vlak-2

Slika 1 of 3

4. razred: 

Knjižničarka Andreja je četrošolcem je preko kamišibaja predstavila zgodbo O miški z belim repkom. Zgodba govori o radovedni miški, ki ni skrbela za svojo varnost na soncu. Učenci so po slišani zgodbi sami ustvarjali svojo knjigo. Na pripravljeno podlago so risali in pisali. Kasneje sva knjižničarki iz popisanih in porisanih listov izdelali knjigice, ki sva jih razdelili ponosnim avtorjem. V vsakem oddelku sva izžrebali enega sodelujočega, ki je prejel posebno broško. 

IMG_20231009_081007

Slika 1 of 11

Menjalnica knjig 

Zopet bo možnost menjati lastne knjige. Učenci smo povabili, da doma pobrskajo med svojimi knjigami in prinesejo v menjalnico, česar ne potrebujejo več. Za vsako prineseno knjigo prejmejo kartonček. V zadnjih dneh pred počitnicami bo možno za vsak kartonček izbrati novo knjigo. Knjige morajo biti čiste, cele in zanimive za sovrstnike. V tokratni menjalnici je nove lastnike našlo preko 150 knjig. 

(Visited 14 times, 1 visits today)