Na mednarodni praznik vseh žensk vam v branje priporočamo knjige o nepozabnih slovenskih ženskah , ki so premikale meje našega sveta.

V knjigi Nepozabne so zbrane zgodbe in podobe petdesetih žensk, ki so vsaka na svojem področju orale ledino in generacijam žensk omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem dovoljeno le moškim.

Kdo je bila prva slovenska pilotka? Policistka? Medicinska sestra? Poznamo prvo slovensko zdravnico, kiparko, hotelirko, arhitektko? Smo že slišali za Zallo Zarano, Avgusto Danilovo, Almo Sodnik, Evgenijo Šumi, Alojzijo Štebi? To so le nekatere od junakinj knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Dejavne so bile na različnih poljih, pomembno so sooblikovale našo skupnost in naš prostor ter mnogim generacijam žensk omogočile, da v življenju počno, kar je bilo pred tem dovoljeno le moškim.

O knjigi lahko več izveste na tej povezavi.

Poznate odgovore na vprašanja:

  • Kaj če se princesa ne bi poročila s princem na belem konju, ampak bi postala astronavtka?
  • Kaj če polsestri ne bi bili ljubosumni, ampak prijazni in spodbudni?
  • Kaj če bi kraljestvu v resnici vladala kraljica? In kaj če deklica kdaj ne bi bila ‘pridna’?

Skrivajo se v knjigi Zgodbe za lahko noč za uporniške punce, v stotih zgodbicah, ki pripovedujejo o življenju stotih izjemnih žensk. Amelia Earhart, Serena Williams, Ada Lovelace, Astrid Lindgren, Elizabeta I., Malala Jusafzaj,  Florence Nightingale, Coco Chanel, Julia Child, Lella Lombardi …

Kaj druži vse te ženske? Niso bile najbolj pametne, najbolj neustrašne, najlepše in kar je še teh pridevnikov – bile pa so močne, drzne in so znale svoje pomanjkljivosti velikokrat izkoristiti sebi v prid. Zato so postale protagonistke  ‘resničnih pravljic’, navdihujočih in ganljivih ter namenjenih junakinjam, ki niti slučajno ne potrebujejo rešitelja.

Zanimiva in poučna je tudi knjiga 20 izjemnih punc, ki so spremenile svet. V njej je zbranih 20 zgodb o izredno nadarjenih, neverjetno trdoživih puncah z velikimi sanjami, ki so postale velike ženske!

(Visited 14 times, 1 visits today)