Plakat 2021

2. april je rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena in svetovni dan knjig za otroke. IBBY (International Board on Books for Young people) ob tem dnevu vsako leto pripravi poslanico in plakat. Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY (The United States Board on Books for Young People – USBBY). Poslanico je napisala pesnica Margarita Engle, plakat je ustvaril ilustrator Roger Mello.

Poslanica 2021

Glasba besed

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.
Prevedla Nada Grošelj

Več informacij o pravljičarju Hansu Christianu Andersenu izveste v tem prispevku, najbolj pogumni in vedoželjni pa lahko tukaj preizkusite svoje znanje. Praznovanje ob dnevu knjige smo morali zaradi pouka na daljavo prenesti v virtualni svet. Vseeno si naredimo 2. april prazničen dan s knjigo ali z virtualno pravljico!

Pa še posebno presenečenje za 2. april – na tej povezavi si oglejte, kako je ilustratorka Maja Kastelic ustvarjala ilustracije knjige Pravljično potovanje, kjer na zanimiv in izviren način spoznamo življenje in delo Hansa Christiana Andersena. Tukaj pa si oglejte video portrete slovenskih literarnih ustvarjalcev za otroke in mladino.

Želimo vam lepo praznovanje z otroškimi in mladinskimi knjigami.

Vir: April 2021 – mednarodni dan knjig za otroke. Objavljeno na spletni strani https://www.ibby.si/, dne 1. 4. 2021 ob 6.10.

(Visited 24 times, 1 visits today)